Over de stichting

Een oase van groen creëren voor iedereen.


1

Waarom

De tuin geeft de positieve kracht van de natuur aan de mens. Wij willen dan ook de natuur inzetten om mensen samen te brengen, te ontwikkelen, gelukkiger te maken en te helen. Door het creëren van een gezonde stadsecologie ontstaat er een gezond, ontspannen en zinvol leven in harmonie met de (stads) natuur. 


2

Hoe

Een oase van groen voor iedereen., waarbij we optimaal gebruik van natuurlijke hulpbronnen. , Dit doen we door. zichtbare water-sensitieve maatregelen, afvalscheiding, compostering, biodiversiteit en bewustwording door educatie en het delen van kennis, kunde en kracht.

3

Over ons

Het doel is het openstellen van een groene duurzame esthetische tuin voor alle Rotterdammers, maar met name voor de bewoners van het Liskwartier.

Het unieke en innovatieve van dit project zit het in het op een natuurlijke en vrijblijvende manier de verbinding aan te kunnen gaan tussen kunst, groen en verduurzaming van Rotterdam.


Onze doelen

4

Voor wie

De tuin is voor iedereen. Om een boek te lezen, te genieten van een verkoelende plek onder de plataan tijdens broeierige dagen. In de tuin zijn werkplekken voor de kunstenaars die zich in het pand hebben gevestigd ontstaat er op een ongedwongen vrijblijvende manier contact tussen de verschillende bewoners, de kunstenaars en de bezoekers van de tuin.



Onze doelgroepen

Onze visie & missie



De Tuin van de Koning is een stadsoase waar het leven in de  tuin centraal staat, met de handen in de aarde, liggend in de zon, de stilte horen, wandelend over het pad, op zoek naar de schaduw, ontmoeting, verwondering, een glimlach wachtend op…..


Waarom?

Omdat de tuin de positieve kracht van de natuur geeft aan de mens. Wij willen dan ook de natuur inzetten om mensen samen te brengen, te ontwikkelen, gelukkiger te maken en te helen. Een gezonde stadsecologie draagt bij aan een gezond, ontspannen en zinvol leven in harmonie met de (stads) natuur. Daarnaast is er nu een stuk extra groen in de stad waarbij de bezoekers van de tuin geprikkeld worden om op ontdekking te gaan.. Zo komen zij in aanraking met de unieke biodiversiteit midden in de stad. En met de vele water-sensitieve maatregelen die als doel hebben de tuin te laten bloeien en groeien, een stukje verkoeling te brengen en het riool te ontlasten. De tuin wordt op speelse wijze ingezet voor studie/educatie. Wat kan jij als stadsbewoner doen om zo bewust mogelijk om te gaan met je directe omgeving is de vraag die ‘de tuin’ voortdurend stelt. 


Word vriend van de tuin

In onze visie speelt duurzaamheid, zowel op menselijk als op ecologisch vlak, een belangrijke rol. 

Wij baseren ons op de ecosociale cirkel (H.Oosterling), dit is de cirkel van de meest algemene gebeurtenissen van ons gezamenlijke leven. Verbouwen, verzorgen, verorberen, verbruiken en vernieuwen: we krijgen energie door planten te verzorgen. We bereiden ons voedsel, ontwikkelen het Ecosysteem, Bewustwording, Ecologisch burgerschap, Samenleving met natuur, cultuur, gezondheid en educatie.

Stichting ‘ De Tuin van de Koning” onderstreept hoe we moeten vernieuwen, de cycliciteit. De nadruk daarop is dan ook een verduidelijking/uitwerking van wat we lange tijd duurzaamheid noemden.


De ecosociale cirkel is een cirkel vanwege de aandacht voor vernieuwing.. De mens staat bewust in de cirkel en wordt zodoende onderdeel van het geheel. We hebben oog voor de diversiteit in de maatschappij waar wij middenin staan en betrekken de buurt, gemeente, bij de realisatie en het draaiend houden van ons project.

   

   

 

 De Kok en de Tuinman, die plekken huurt in de tuin, is een reguliere horecaonderneming. De Kok maakt al de producten zelf en koop in bij lokale ondernemingen, waar de producten vooral biologisch, duurzaam gekweekt worden, met oog voor de ecologische voetafdruk. De gerechten die worden bereid zijn vegetarisch of gemaakt met vis uit de Noordzee, gekoppeld aan het seizoen.


De Tuinman is zich bewust van de positieve kracht van de natuur op de mens enerzijds en de soms negatieve effecten van onze leefwijze op de natuur anderzijds. We willen met onze stichting dan ook graag de natuur inzetten om mensen samen te brengen, zich te laten ontwikkelen en gelukkiger te worden.


Tegelijkertijd willen we ons steentje bijdragen aan een gezonde stadsecologie door de groene oase, waar mensen kunnen leren over gezond, ontspannen en zinvol leven in harmonie met de (stads-) natuur. Kortom: we doen meer dan steengoed eten maken, koffie brouwen en plantjes water geven!

   

   

   

   

 

 

 

Concreet vertaalt onze visie zich in het: 


We creërden een oase van groen, cultuur en rust in de stad Rotterdam. We richten de tuin zodanig in dat deze werkplek biedt aan kunstenaars en mogelijkheid biedt tot het exposeren van werk.


Voor en met bewoners bijdragen aan de sociale verbinding in de wijk. In de tuin kunnen mensen met een gedeelde belangstelling voor goed eten en/of natuur elkaar ontmoeten en vinden in samenwerking


Betrekken bewoners bij het onderhouden van de tuin door vriend te worden en te helpen bij het onderhoud. Vrienden worden beloond met goed eten.


Optimaal gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen en het zo min mogelijk belasten van het milieu. Deze principes dragen wij uit waardoor dit alles een educatief karakter krijgt


Verzorgen van tuinlessen over water, planten, insecten en dieren, om te komen tot bewustwording  over ecologisch burgerschap. Dat is waar wij staan als mens in het eco-systeem


Het onderhouden van een plek waar je energie kan opdoen en gewoon kan zijn!

Onze vrienden



  • Munter Tuinprojecten; Die met ons de sprong waagde om dit idee te gaan realiseren. Het vertrouwen, sparren, delen van de schoonheid over planten, de innovatieve oplossingen en vooral de aandacht in het uitvoeren en aanleggen van de tuin. Zonder hen was het ons niet gelukt.


  • De vrienden van de tuin; Onze Lisbuurtjes en daarbuiten, vrienden van de tuin, zij helpen in het onderhoud, het opruimen en bouwen. Wil je ook vriend worden kan je altijd aanmelden.

  • De gemeente Rotterdam die ons de ruimte heeft gegeven om onze droom te verwezenlijken.

  • SKAR, waar wij de buitenruimte van huren en die onze creativiteit een plek heeft gegeven.

  • Ons Poppenhuis, waar we als vrouwen partners vinden, onze krachten bundelen en versterken.

  • Borst Vooruit, een stichting die zich inzet voor vrouwen met borstkanker.


  • REM ATELIER, Kunstenaar REM maakte de prachtige fontein in onze tuin. Lees alles over dit project in dit artikel.



DONATEURS & SUBSIDIES


  • HHSK; Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard, waar wij het eerste geld hebben ontvangen om regenwater op te vangen
  • CITYLAB 010
  • Water sensitive Rotterdam (WSR)
  • Opzoomeren
  • SKAR Stichting Kunstaccommodatie Rotterdam
  • Elise Mathilde fonds


Word ook vriend
Share by: