Van water word je nat…
Eigenlijk ben ik altijd bezig met water. Water is een voedingsbron waarmee wij niet zonder kunnen. Het hoort in de cyclus van het leven. Water hebben we misschien wel te lang gezien als vijand. Logisch als je onder de zeespiegel woont en leeft. Als het regent worden we nat en dat kan vervelend zijn, bijvoorbeeld als je op de fiets zit. Of als je kelder overstroomt en je huis onder water komt te staan. En bij hevige regenval kan rijke grond wegspoelen. Toch is water van levensbelang. Water kan op raken; kijk maar naar de afgelopen twee zomers, waarbij regelmatig de oproep klonk om zuinig met water om te gaan. De Kok & De Tuinman doen hier iets aan.
Watersensitieve maatregelen
Toen wij begonnen hebben we een plan gemaakt voor ons restaurant én voor de Tuin van de Koning. Een van de doelstellingen die we daarbij geformuleerd hebben is de volgende:
Water-sensitieve’ maatregelen (afkoppelen regenpijpen, plaatsing regentonnen, infiltratiezones, ‘waterschutting’ en ontharding/waterdoorlatende bestrating )worden zichtbaar gemaakt en gecommuniceerd ihkv bewustwording.
A) hun waterbergingsopgave te realiseren via fysieke ingrepen
B) het bewustzijn omtrent deze mogelijkheden bij gebruikers van de tuin te vergroten en hen te stimuleren deze zelf toe te passen
Water is niet vanzelfsprekend maar wel van levensbelang
De laatste jaren ben ik anders naar regenwater gaan kijken. De hevige regenbuien en de lange droge periodes werd ik bewust dat water niet altijd een vanzelfsprekendheid is. Een land een delta, waar water zo normaal is, veranderde. Ook merkte ik dat in de cyclus van het leven waar we altijd vochten tegen het water en wij dan ook liever geen water in onze tuin wilde hebben. Nu zie ik het anders en heb ik bij de aanleg van de tuin water meegenomen als onderdeel van het plan. De planten, de dieren en mens kunnen niet zonder!
Regenwater opvangen in een wadi
In de eerste fase creëerde ik een wadi/vijver en ving ik al regenwater op van de daken. Al snel bleek dat dit te weinig was en dat in de vijver ook nieuw leven kwam. Dus de hele wadi leeg pompen was ook geen optie. Dit bracht mij op een nieuw idee: Nog meer regenwater opvangen! Een bak waarin het regenwater ook direct werd gebruikt om de tuin en de planten te bewateren. Dit idee deelde ik met Jan Arie Munter en Wouter (van Munter tuinprojecten) zij hadden hier wel oren naar.
Een mooie, circulaire manier van regenwateropvang
Wat ik wilde was regenwater opvangen en dat op een esthetische manier verwerken in de tuin. Een geluk was dat dit jaar de gemeente Rotterdam de burger ging belonen met het opvangen van regenwater en klimaatadaptatie. Regenwater opvangen werd beloond met € 500,– per kuub. Dit bracht ons op het lumineuze idee om een cortenstalen bak van 18 meter bij 1 bij 1,5 te bestellen, waarin als deze helemaal gevuld is 37 m³ aan regenwater kan worden opgevangen. Zo gezegd zo gedaan, de bak staat er! Hij staat prachtig, hij lijkt op een duwbak van een containerschip, ruig, zeker Rotterdams en passend in het hele ontwerp. Want dat willen wij alle drie: circulair waarin schoonheid tot zijn recht komt!
Nu mag de regen komen en de bak vullen met dat nieuwe goud, WATER!
Lieve groeten,
Anna
De Tuinman